Na začátku září se naše třída, 7. B, zúčastnila přírodopisně- zeměpisné exkurze s cílem zdolat Lysou horu. Vylézt na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd bylo přáním většiny žáků, pro některé to byl vůbec první „výšlap“ na tuto beskydskou královnu.

Začátkem trasy byla obec Ostravice, kde jsme obdivovali řezbářské umění na výstavě dřevěných soch.  Pak jsme vyrazili – čekala nás bezmála 12 km dlouhá trasa s převýšením téměř 1000 metrů! Cestou jsme si všímali nejen hojně rostoucích hub (někteří žáci si úlovky nesli v batohu domů na pozdější smaženici), ale i typické flóry vyšších nadmořských výšek v této krásné CHKO. Z fauny nás zaujali především kůrovci, kteří po stovkách lezli po kmenech smrků. Žáci si také všímali, že v oblasti, kterou jsme procházeli, má své teritorium naše největší volně žijící kočkovitá šelma – rys ostrovid (kterého jsme viděli naštěstí pouze na informačních tabulích :)). Také jsme si připomínali, jaké jsou pravidla chování v této chráněné lokalitě.

První skupina zdolala vrchol rychle, zhruba po 2 hodinách byli v cíli. Na druhou skupinu pod vysílačem ale museli počkat zhruba hodinu. Už bylo jasné, že náš plán vrátit se zpět do Ostravy v 18 hodin asi nevyjde… Nahoře jsme se navíc museli posilnit na dalších 12 kilometrů, které nás ještě čekaly. Cesta zpět ubíhala sice trochu rychleji, ale po nerovném terénu se některým nožkám s puchýři šlo hůř než nahoru. Jít rychleji už prostě nešlo.

Ujely nám dva vlaky, ale i přesto se všech žáků na zpáteční cestě zmocnila euforie, že to dokázali a mají to za sebou. Nakonec jsme domů přijeli až za tmy. Nohy nás bolely a někteří si sáhli takříkajíc „na dno“, ale nevadilo nám to. Všichni jsme si totiž užili jedinečný zážitek, na který nikdy nezapomeneme.

Mgr. Martina Holbergová

FOTOGALERIE ZDE